Menu
Skladování a doporučení
Vejce se během skladování v prostorách třídíren společnosti ČESKÁ VEJCE CZ, a.s., i během přepravy k odběratelům uchovávají v teplotě, která je nejvhodnější k zajištění a udržení jejich jakosti.
Dle Nařízení Evropské komise (ES) č. 557/2007 a dle Sb. zákonů č.326/2001 se vejce uchovávají v chladu při nekolísavé teplotě od +5°C až do +18°C. Vejce jsou při přepravě a skladování udržována v čistotě, v suchu, bez cizích pachů a zároveň účinně chráněna před nárazy.
Pro koncové spotřebitel máme 5 tipů, jak vajíčka uchovávat:
- Před uskladněním vejce neumývejte. Došlo by k porušení ochranné vrstvy na povrchu skořápky a dovnitř by se snadněji dostaly bakterie.
- Neskladujte vejce v původním kartonovém obalu a ve vlhkém prostředí
- Vajíčka by měla být uskladněna v lednici, kde se teplota pohybuje od 2 do 8°C, případně na místě, kde teplota nekolísá a nepřekročí 18 °C – třeba ve spíži. Změny teploty vajíčkům nesvědčí, dveře lednice proto nejsou ideálním místem k úschově.
- Vejce naskládejte do děrovaných plat špičkou dolů, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch. Právě na tomto konci se totiž nachází póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud ale máte vajíčka v ledničce déle než 10 dní, převraťte je. Jinak by žloutky přischly ke skořápkám.
- Nikdy neukládejte vajíčka v blízkosti silně aromatických výrobků – jako například sýrů. Pórovitá skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.